Je eigen ansichtkaarten laten drukken

Houd je ook zo van het versturen van kaartjes en heb je al vele mooie kaarten mogen ontvangen? Dan kan het weleens zijn gaan kriebelen om je eigen kaarten te ontwerpen en laten drukken. Maar de stap om dit ook daadwerkelijk te doen is je misschien te groot of je hebt teveel vraagtekens over het hoe. 

Welke drukker kies je? Waar moet je op letten? Moet je ingeschreven staan bij de KVK? En hoe ga je die kaartjes nou echt verkopen? Ik geef je hier antwoord op de meest gestelde vragen.

eigen ansichtkaarten drukken

Ik maak al langere tijd zelf stickers van de ontwerpen die ik op mijn iPad maak met het programma ProCreate en nu ook ansichtkaarten. In 2014 startte ik een online webshop met zelfgemaakte sieraden die ik online en offline op evenementen verkocht. Ik heb al redelijk wat stappen genomen die ik allemaal zelf moest uitzoeken. Na het lanceren van mijn eigen kaartjes werd ik overspoeld met vragen over het hoe en wat. Vandaag deel ik daarom hier de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Waar heb ik mijn kaartjes laten drukken?

Het kiezen van een drukker hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Er zijn genoeg drukkers online te vinden die allemaal goed zijn, maar ze werken net even allemaal anders. Mijn kaartjes zijn gedrukt bij drukland.nl en ik ben daar erg tevreden over.

Welk papier moet ik kiezen voor mijn kaartjes?

Er zijn talloze opties bij het drukken van je kaartjes. Het kiezen van het papier en de afwerking ervan is al meteen een lastige. Bij sommige drukkerijen kun je een papier-proefpakket aanvragen, zodat je zelf het papier kunt voelen en zien. Vaak hebben drukkerijen ook een ‘meest gekozen’ optie voor Ansichtkaarten, die altijd goed is. Wil je iets exclusievers dan is het aan te raden om te kijken of dat echt het papier is dat je in gedachten hebt voor je kaartjes.

Wat kost het om kaartjes te drukken?

Dit is afhankelijk van de hoeveelheid kaartjes die je laat drukken. Hoe grote de oplage, des te lager de kosten per kaartje en des te hoger de winst per kaartje. Bereken de verschillende prijzen bij verschillende oplages en kijk of dit uitkomt met de winst die je in gedachten had.

Hoe ga ik die kaartjes verkopen?

Er zijn vele manieren om aan je klanten te komen. Natuurlijk zijn er je vrienden en familie die het vast leuk vinden om iets van je te kopen wat jij zelf hebt gemaakt. Zorg dat je het aan iedereen vertelt, want als ze het überhaupt niet eens weten, dan zullen ze zeker niets kopen. Ook kun je op een laagdrempelige manier een webshop starten. Mijn sieraden webshop maakte ik bij mijnwebwinkel.nl waar je gratis een kleine webshop kunt maken, maar ook via WordPress met de Woocommerce plugin is er veel mogelijk. mijnwebwinkel is iets gemakkelijker in gebruik als je nog nooit met WordPress hebt gebruikt.

Naast een webshop en vrienden en familie kun je denken aan plekken als Instagram, Facebookgroepen (let op niet in alle groepen is het toegestaan om te verkopen), Etsy, markten in de buurt en andere evenementen.

Moet ik ingeschreven staan bij de kvk?

Wanneer jij als hobby je kaartjes wilt verkopen dan is dit niet nodig. Wanneer je meer gaat verkopen en er dus ook meer en regelmatig aan gaat verdienen dan is het verstandig je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het kost je eenmalig €50, maar maakt alles wel meteen een stuk origineler. En wanneer je een kvk-nummer hebt kun je eventueel enveloppen en andere benodigdheden goedkoop inkopen bij de groothandel.

Zit je nog vol met vragen?

Dit zijn de meest gestelde vragen. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat er nu alleen maar meer vragen zijn bijgekomen. Of misschien ben je nog te onzeker om de stap écht te zetten en heb je een goede schop onder je kont nodig. Wanneer je voelt dat je dit echt graag wilt, maar toch wat hulp krijgt dan kan ik je helpen en gaan we er samen voor zorgen dat die kaartjes er ook echt komen!

Ik kan je helpen met:

  • het kiezen van het papier dat bij je past met de juiste afwerking opties
  • het creëren van een serie samenhangende kaartjes
  • talloze ideeën over hoe jij je kaartjes aan de man kunt brengen
  • het opzetten van een simpele webshop
  • wereldwijd verkopen op Etsy
  • het bereiken van de juiste doelgroep
  • de eerste stappen als creatieve ondernemer
  • hoe je de kaartjes het beste kunt versturen
  • bepalen van de juiste prijs (en dus je omzet en winst)

Wil jij echt graag aan de slag met je eigen kaartjes, maar is het nog niet gelukt? Laat mij je helpen! Ik zal jouw cheerleader zijn en je af en toe een goedbedoelde schop onder je kont geven om jouw doel te bereiken!

Plan nu gratis een strategie sessie met me in. We gaan dan in 45 minuten kijken welke stappen jij al hebt gezet en waar je nog vragen hebt en hulp kunt gebruiken. Samen maken we een plan waar jij mee aan de slag kunt. Ook na deze sessie houd ik je voortgang in de gaten en blijf ik je aanmoedigen. En wanneer jouw eigen kaartjes een feit zijn, dan ben ik graag je eerste klant!