Christa verkoopt haar eigen illustraties

Geld verdienen met je eigen illustraties, iets waar veel meiden/vrouwen van dromen. In dit interview lees je hoe Christa van die droom werkelijkheid wist te maken met haar bedrijf Hipstr Design.

Wie ben je en wat doe je?

Hi! Ik ben Christa, 33 jaar en woon samen met mijn man Marc in het midden van Nederland. Met mijn bedrijf Hipstr Design maak ik o.a. illustraties voor particulieren en bedrijven én ontwerp ik geboorte- en trouwkaarten.

Daarnaast deel ik regelmatig tips en illustratie tutorials op Instagram. Daarmee probeer ik andere creatieve jonge dames te inspireren en te leren tekenen op de ipad. Omdat ik het ontzettend leuk vind om anderen te inspireren en te helpen, ben ik op dit moment druk bezig met het maken van mijn eigen online illustratie cursus! Deze hoop ik voor het eind van dit jaar te lanceren. Hiermee wil ik andere jonge vrouwen helpen om een toffe hobby in het tekenen op de ipad te vinden. Ik leer ze alle basisfuncties van de digitale teken app Procreate, zodat ze hierna direct lekker zelf aan de slag kunnen.

zelfgemaakte illustraties verkopen

Christa bracht onlangs een handige minigids uit om te leren tekenen in Procreate op de iPad. Download hem nu gratis op haar website!

Kon je vroeger altijd al goed tekenen of hoe is dit ontstaan?

Ik was vroeger altijd al heel creatief. Pakken met vouwblaadjes, rollen plakband, schilderspullen en schetsboeken gingen altijd standaard mee op vakantie. Tekenen is iets wat ik altijd al superleuk vond om te doen, maar waarbij ik soms moeite had met de technieken.

Op papier tekenen is heel fijn, maar als je een foutje maakt, is dit minder makkelijk te herstellen en aangezien ik redelijk perfectionistisch ben, frustreerde me dit soms aardig! Toen ik een paar jaar geleden overspannen thuis zat en meerdere hobby’s aan het uitproberen was om zo meer rust in mijn dagelijks leven te creëren, kwam ik bij toeval illustratoren tegen op Instagram die digitaal tekenden i.p.v. op papier. Vervolgens kreeg ik zelf een ipad met pencil van mijn man, en ik was direct verkocht.

Tekenen op de ipad is zo fijn en intuïtief! Natuurlijk moest ook ik wel even de kneepjes van het vak leren en heb ik meerdere online cursussen en tutorials gevolgd voordat ik mijn eigen illustraties durfde te delen op social media. Inmiddels heb ik veel technieken geleerd en kan ik wel zeggen dat ik een eigen tekenstijl heb ontwikkeld.

Wanneer wist je dat je een bedrijf wilde beginnen?

Ik roep al jaren dat ik ‘ooit iets voor mezelf’ wil gaan doen, maar in welke richting wist ik echt niet. Toen ik begon met digitaal illustreren, was dit echt alleen een fijne hobby. Totdat ik zo’n anderhalf jaar geleden mijn eerste portret aanvraag kreeg van schrijfster Lisette Jonkman. Niet lang daarna mocht ik een geboortekaartje maken voor iemand die mij benaderde via Instagram. Toen wist ik: dit vind ik zo tof om te doen! Mensen blij maken met mooie dingen, dat is wat ik wil en vanuit daar ben ik mijn bedrijf gaan opbouwen.

Welke investering heb je gedaan die het echt waard was?

Dat is absoluut mijn Ipad Pro met 2e generatie apple pencil!

Illustraties verkopen

Hoeveel tijd besteed je per week aan Hipstr Design? 

Omdat ik naast Hipstr design ook nog parttime in loondienst werk als fysiotherapeut is mijn tijd (jammer genoeg) beperkt. Op dit moment besteed ik zo’n 8-10 uur per week aan mijn eigen bedrijf. Deze tijd gaat voornamelijk zitten in opdrachten op maat zoals: illustraties voor bedrijven, geboortekaartjes ontwerpen etc. Maar ook het bijhouden van mijn eigen website en social media kost me tijd.

Heb je weleens last van onzekerheid in het ondernemen? 

Oh ja zeker weten! Een onderneming opzetten kost veel tijd en energie en gaat met pieken en dalen. Het ene moment kan ik super blij zijn met wat ik gemaakt of opgezet hebt en het andere moment kan ik heel onzeker zijn of mensen hier wel op zitten te wachten. Dat is soms best lastig.

Ik heb geleerd om deze twijfels en gedachten dan aan de kant te zetten en te focussen op wat ik leuk vind om te doen: mooie dingen maken. Dan komt vanzelf de rust en energie weer terug om verder aan mijn bedrijf te werken. Ik weet namelijk zeker dat ik andere jonge vrouwen kan inspireren en aan net zo’n fijne hobby te kunnen helpen als ik 3 jaar geleden zocht!

Welke dromen heb je nog meer voor je creatieve bedrijf?

Zoveel! Ik hoop met Hipstr design jonge vrouwen te kunnen inspireren, ze iets creatiefs te kunnen leren. En natuurlijk ook zelf mooie dingen te kunnen blijven maken. Naast het maken en opzetten van een eigen academy voor online illustratie cursussen, wil ik ook nog graag een shop openen. In die shop kun je bijvoorbeeld Procreate brush pakketten of digitale illustratie pakketten kopen om zelf te gebruiken in creatieve projecten zoals huisstijlen, websites, folders etc.

Het lijkt me ook super tof om jonge vrouwen te helpen met het opzetten van hun eigen illustratie studio, omdat ik inmiddels weet wat daar allemaal bij komt kijken, maar wie weet is dat iets voor in de toekomst.

Wat zou je willen zeggen tegen creatievelingen die nog twijfelen of ze een creatief bedrijf willen starten?

Het lijkt misschien eng, omdat je vooraf nooit precies weet wat je allemaal te wachten staat en waar je moet beginnen, maar dat valt allemaal reuze mee! Het is zo ontzettend leuk om vanuit je passie mooie dingen te kunnen creëren en andere mensen daar blij mee te maken. Die enthousiaste reacties doe je het voor, dus streef je dromen na!

Tot slot, mijn motto is: Create – Explore – Discover: maak mooie dingen, probeer uit wat je leuk vind en vind zo je eigen passie!

Droom je ook van een creatief bedrijf met jouw zelfgemaakte of zelfontworpen producten? Maar houd onzekerheid je tegen?

Vraag dan nu een gratis strategiesessie aan! Iedere maand selecteer ik een paar creatievelingen voor een strategiesessie, wie weet selecteer ik jou wel! Mail me met het idee voor jouw creatieve bedrijf en waar je tegenaan loopt, dan neem ik contact met je op (info@mycreativelife.nl). 

Meer ervaringen lezen over het starten van een creatief bedrijf?

Lees dan ook het interview met Anne die haar zelfgemaakte klei oorbellen verkoopt. Of lees meer over hoe Esthy haar webshop met zelfontworpen stickers begon.