Esthy verkoopt zelfgemaakte stickers!

Je eigen zelfgemaakte stickers verkopen? Valt daar wat mee te verdienen en hoe doe je dat dan? In dit interview lees je hoe Esthy van Esthy Creations besloot om creatief ondernemer te worden. Ze maakt zelf haar eigen stickers en verkoopt deze aan creatievelingen over de hele wereld. Lees hier haar verhaal.

Wie ben je en wat doe je?

Hay! Ik ben Esthy, 40 jaar en moeder van 2 tieners. Ik heb sinds februari 2020 een eigen bedrijf als illustrator en ik maak ook zelf stickers van mijn illustraties die ik via mijn website en Etsy vekoop.

Eigenlijk ben ik al sinds 2008 een creatieve ondernemer. Na de geboorte van mijn zoon eind 2008 ben ik een eigen bedrijf begonnen waarbij ik kraamcadeautjes schilderde in opdracht. Ik schilderde dan het geboortekaartje na op canvas, op houten kindertafel en stoeltjes en op kistjes waar je bijvoorbeeld de eerste herinneringen in kan bewaren. Dit heb ik gedaan tot 2015. Het werd me toen te veel, mijn bedrijf was te succesvol maar daardoor niet te combineren met mijn fulltime job en het alleenstaande ouderschap. Dus ben ik gestopt.

Maar, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en toen ik in 2018 het bullet journalen ontdekte, kwam mijn creativiteit en daarbij het verlangen om te ondernemen ook weer terug.

Eigen stickers verkopen
Foto door door Blinck_Fotography

Wanneer dacht je: hier wil ik meer uithalen?

Eind 2018 ontdekte ik het bullet journalen. Na jaren niet meer creatief te zijn geweest voelde het bullet journalen en meer het creatief journalen voor mij echt als een soort thuiskomen en een rustpunt in mijn leven. Zo fijn dat de creativiteit weer terug was!

Half 2019 merkte ik dat ik totaal niet op mijn plek zat waar ik destijds werkte en zei ik voor het eerst hardop dat ik van mijn creativiteit, mijn werk wilde gaan maken.

Het heeft nog wel een tijd geduurd voordat het daadwerkelijk van de grond kwam maar dat is grotendeels door het UWV wat mij tegenwerkte. Ik zat ondertussen in de WW en wilde vanuit de WW mijn onderneming opstarten. Uiteindelijk kreeg ik begin februari 2020 pas groen licht om te gaan starten. Dus zodra het eindelijk mocht ben ik ook gelijk van start gegaan!

Hoeveel tijd besteed je per week aan Esthy Creations?

Momenteel zit er makkelijk 40-50 uur per week in Esthy’s Creations. En ja dat is veel. Dat komt omdat ik eind oktober op de KreaDoe beurs sta in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Dit is een 5-daagse creatieve beurs waar per dag zo’n 10.000 bezoekers komen. Dus als ik daar alle dagen met een goedgevulde kraam vol stickervellen wil staan moet ik een flinke voorraad maken. Daar ben ik nu elke dag mee bezig.

Daarbij wil ik wel blijven vernieuwen en toch elke maand ook wel een aantal nieuwe stickervellen uitbrengen. Ook veel tijd gaat zitten in het maken van nieuwe ontwerpen.

Verder krijg ik dagelijks bestellingen van over de hele wereld. Deze bestellingen probeer ik binnen 24 uur verstuurd hebben.

Waar krijg je de meeste energie van binnen je creatieve bedrijf?

Het meeste energie krijg ik van alle super leuke bestellingen die ik krijg. Elke keer weer als ik een pling op mijn telefoon hoor van een bestelling die binnenkomt maak ik een dansje. Ik vind dat echt zo’n enorme waardering voor alle tijd en energie die ik stop in het bedenken en maken van mijn producten.

Maar wat ik ook geweldig vind is het hele proces van iets nieuws bedenken, uitwerken wat en hoe ik dit wil. Niets is mooier dan dat wat je in je hoofd hebt, ook echt daadwerkelijk te zien ontstaan als product.

Foto door Esthy Creations

Wat is het spannendste dat jij als creatief ondernemer hebt gedaan?

Me opgeven voor de KreaDoe terwijl het nog niet zeker was én is, of deze wel daadwerkelijk doorgaat.

Ik heb nog nooit op een beurs gestaan dus alles hieraan is nieuw en dus ook een enorme investering. Niet alleen omdat het stageld veel is.  Ik heb ook moeten investeren in 2 extra snijmachines omdat ik het anders niet aankan om op tijd voldoende voorraad te hebben. En voor die enorme voorraad moest ik ook heel veel sticker papier inkopen. Nu ging ook nog eens mijn printer stuk dus die moest vervangen worden en ook mijn laptop begaf het.

Stel dat de beurs nu niet door gaat heb ik ook nog eens voor duizenden euro’s aan stickers op de plank staan…

Maar, ik weet dat ik dit kan en ik ben er ook van overtuigd dat dit een succes gaat worden! En die gedachte was ook de drijfveer om Esthy’s Creations op te geven voor KreaDoe

Hoe ga je ermee om als een product niet zo goed verkoopt als je had gehoopt?

Dat is nu eenmaal het risico van het vak en daar leer ik ook weer van. Het zegt namelijk heel veel over waar de vraag van de klant ligt.

Welke investering heb je gedaan die het echt waard was?

Dat zijn 3 dingen. Mijn ipad, deze gebruik ik om mijn illustraties te maken. Mijn snijmachine, voor het maken van de stickers. En een cursus digitaal tekenen. Deze laatste was wel een flinke investering maar ik ben zo ongelofelijk blij dat ik dit gedaan heb. Ik heb hier zoveel van geleerd en het heeft mijn teken skills echt een enorme boost gegeven. Dat heeft me ook nog meer plezier gebracht in het illustreren.

Eigen stickers verkopen
Foto door door Blinck_Fotography

Je gaat binnenkort met je stickers op Kreadoe staan! Was dit altijd al een droom? 

Ja, vanaf het begin dat ik startte met Esthy’s Creations wist ik dat ik ook met mijn stickers op beurzen wilde gaan staan. Nu was het eigenlijk het plan dat ik in 2020 naar een aantal creatieve beurzen zou gaan, om mij te oriënteren. Zodat ik dan in 2021 voor het eerst zelf op beurzen zou gaan staan. Dan zou ik met een kleinere beurs beginnen om te kijken hoe het gaat en hoe de stickers ontvangen worden. In 2022 wilde ik dan ook naar KreaDoe.

Alleen liep alles anders door Corona, dus ik heb mij niet kunnen oriënteren vooraf. Ook gingen alle kleinere beurzen niet door. Dus toen ik de mogelijkheid kreeg om dit jaar op KreaDoe te staan heb ik heel even getwijfeld. Na goed nadenken heb ik besloten om gewoon in het diepe te springen. En ik geloof er ook echt in dat het een succes zal gaan worden!

Welke dromen heb je nog meer voor je creatieve bedrijf?

Mijn grootste droom is om hier mijn fulltime en enige job van te maken en dat gaat me lukken ook. En ik wil graag uiteindelijk een atelier buitenshuis. Waar ik dan eventueel met een team samen kan werken, dat mij ondersteunt in het maken van mijn producten en het versturen van de bestellingen.

Wat zou je willen zeggen tegen creatievelingen die nog twijfelen of ze een creatief bedrijf willen starten?

Als je het echt wil dan moet je het gewoon doen. Niet twijfelen aan jezelf want dan gaat het sowieso niet lukken. Zet de knop om en ga ervoor! Weet dat het een proces is wat niet over 1 nacht ijs gaat. Geef alles, ga ervoor en geniet van het proces.

Droom je ook van een creatief bedrijf met jouw zelfgemaakte of zelfontworpen producten? Maar weet je niet waar je moet beginnen?
Laten we even bellen en wie weet kan ik jou al op weg helpen met een goed plan! Mail me met het idee voor jouw creatieve bedrijf en waar je tegenaan loopt, dan neem ik contact met je op (info@mycreativelife.nl).